Klawiatura bankomatu kluczem do mikrobiomu miasta

24 listopada 2016, 06:45

Na klawiaturach bankomatów znajdują się mikroorganizmy z ludzkiej skóry, domowych powierzchni, a także ślady pokarmów. Naukowcy z Uniwersytetu Nowojorskiego uważają, że za ich pomocą można odtwarzać wzorce DNA (mikrobiomy) miast.



Popularny probiotyk zmniejsza stres i lęk

23 listopada 2016, 10:53

Popularny probiotyk z jogurtów i suplementów zmniejsza poziom stresu i łagodzi lęk.


Niezwykły cmentarz anglosaskich chrześcijan

17 listopada 2016, 06:52

Naukowcy z Museum of London Archeology (MOLA) odkryli ważny anglosaski cmentarz w Norfolk. Warunki panujące w dolinie rzecznej świetnie zakonserwowały niezwykle rzadkie pochówki, w tym groby wyłożone deskami i trumny wykonane z pni drzew, datowane na VII-IX wiek naszej ery


Wybrzeże Kości Słoniowej zakazuje sprzedaży alkoholu w saszetkach

15 listopada 2016, 13:18

Rząd Wybrzeża Kości Słoniowej zakazał produkcji, importu i sprzedaży alkoholu w saszetkach.


Struktura białka tau określa typ demencji

31 października 2016, 11:12

Struktura złogów patologicznego białka tau determinuje typ demencji (tzw. taupatii), regiony mózgu, na które wpłynie choroba oraz tempo jej rozwoju.


Pierwsze poklatkowe nagranie regeneracji odnóża

26 października 2016, 06:11

Po raz pierwszy poklatkowo sfilmowano zachowanie komórek naskórka podczas odrastania odnóża dorosłego osobnika po amputacji.


AT&T przejmie Time Warner

24 października 2016, 10:46

HBO, CNN, Cartoon Network oraz studia filmowe Warner Bros. oraz New Line Cinema już wkrótce staną się własnością telekomunikacyjnego giganta AT&T. Media potwierdziły bowiem krążące od kilku dni pogłoski o przejęciu Time Warner przez firmę telekomunikacyjną. Transakcja, o wartości 85,4 miliarda USD, będzie jedną z największych w dziejach.


Brunatny tłuszcz wpływa na metabolizm tłuszczów i cukrów

21 października 2016, 06:02

Brunatna tkanka tłuszczowa (ang. brown adipose tissue, BAT) uwalnia czynniki sygnalizacyjne uruchamiające metabolizm tłuszczów i cukrów.


Wyjaśniono, czemu schłodzone pomidory tracą smak

18 października 2016, 11:31

Pogorszenie smaku pomidorów po schłodzeniu to skutek zmian w zakresie syntezy lotnych związków i przejściowych zmian metylacji DNA.


Wiadomo, jak nurkują, by nie doznać urazu

7 października 2016, 10:38

By zaskoczyć swoją ofiarę, ptaki morskie nurkują z dużą prędkością, która niekiedy sięga nawet 80 km/h. Przy takich szybkościach ludzie doznaliby poważnych urazów, mimo długich szyj ptaki nie mają jednak takiego problemu. Ostatnio naukowcy z Virginia Tech ustalili, jak im się to udaje.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy